20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół ustanowiony przez ONZ. Prawie 90% roślin na świecie jest zapylanych przez pszczoły. W wyniku działań człowieka prawie połowa gatunków pszczół żyjących w Polsce jest zagrożona wyginięciem. Problem ten dotyczy nie tylko Polski. Co się stanie kiedy zabraknie pszczół? Jak działa na nasz organizm miód oraz propolis?
Możesz nie lubić miodu, czy jednak potrafisz sobie wyobrazić życie zupełnie bez warzyw i owoców? Jeśli zabraknie pszczół, to rośliny nie będą mogły wytwarzać kwiatów, a z nich owoców oraz warzyw.
Światowy Dzień Pszczół, to dobra okazja do refleksji na temat tego, jak możesz pomóc w ratowaniu pszczół.
Dlaczego pszczoły giną?
Pszczoły giną głównie wskutek nieodpowiednich działań człowieka. Składa się na to nie tylko niewłaściwa gospodarka rolna, ale także całokształt działań prowadzących do globalnego ocieplenia klimatu.
• Najbardziej niebezpieczne są pestycydy oraz fungicydy stosowane w rolnictwie. Chemiczne środki, które mają zapobiegać chorobom roślin, są często śmiertelne dla pszczół.
• Kolejną przyczyną są, pasożyty
• Wypalanie traw oraz pędów i kwiatów zeszłorocznych roślin
• Masowe koszenie trawników
Co możesz zrobić, aby pomóc pszczołom?
• Pozostaw nieskoszony fragment trawnika (łąka kwietna)
• Nie wypalaj traw
• Stosuj tylko ekologiczne środki ochrony roślin
• Powieś w ogrodzie poidełko dla owadów
• Dbaj o środowisko, aby zminimalizować ryzyko ocieplenia klimatu
Co produkują pszczoły?
• Miód
• Pyłek kwiatowy
• Mleczko pszczele
• Propolis
• Wosk
• Pierzga
• Jad pszczeli
Miód posiada wiele cennych właściwości
1. Właściwości odżywcze i probiotyczne:
• działanie hipoglikemiczne
• korzystny wpływ na profil lipidowy, poprzez zmniejszenie poziomu cholesterolu
• szybki przypływ energii
2. Działanie przeciwzapalne (najsilniejsze wykazują miody ciemne jak spadziowy i gryczany)
• przyspieszenie gojenia ran, otwarć, owrzodzeń i oparzeń skóry
• łagodzenie zapalenia skóry oraz objawów alergii skórnych
• zapobieganie wypryskom oraz zmianom ropnym na skórze
3. Działanie przeciwdrobnoustrojowe
Miód zabija bakterie, grzyby oraz wirusy. Jest szczególnie polecany w okresach zwiększonej zachorowalności oraz w czasie obniżenia odporności. Za to działanie odpowiada oksydaza glukozy, enzym, pod wpływem którego z zawartej w miodzie glukozy, powstaje kwas glukonowy i cenny nadtlenek wodoru. Warto pamiętać, iż oksydaza glukozy przestaje działać pod wpływem wysokiej temperatury. Dlatego nigdy nie dodawaj miodu do gorących płynów lub potraw. W ten sposób otrzymasz tylko drogi cukier, który nie będzie miał żadnych właściwości zdrowotnych.
4. Zastosowanie w dermatologii i kosmetyce
Miód wykazuje działanie nawilżające, a także tworzy barierę ochronną dla naskórka. Z tego powodu, miód często jest dodawany do wielu kosmetyków. Powszechne są, także peelingi miodowe oraz preparaty łagodzące różne dolegliwości skórne (trądzik zwyczajny lub różowaty).
Który miód jest najzdrowszy?
Jeśli chodzi o działanie przeciwdrobnoustrojowe, to wyznacznikiem jest tak zwana aktywność antybiotyczna miodu. Największą aktywność posiada miód gryczany, następnie lipowy, wrzosowy, spadziowy i na końcu rzepakowy.
Pyłek kwiatowy – jest bogaty w białka, lipidy oraz witaminy. Posiada dużo właściwości odżywczych. Powinieneś go pić zawsze gdy czujesz spadek odporności. Pyłek można rozpuścić w wodzie lub dodać do jogurtu.
Mleczko pszczele – to wydzielina z gruczołów gardzielowych młodych pszczół robotnic. Zawiera ogromną ilość substancji aktywnych oraz odżywczych. Posiada wszystkie właściwości miodu oraz dodatkowo:
• stymuluje płodność
• pobudza produkcję pokarmu u kobiet w czasie laktacji
• reguluje przemianę materii
• łagodzi objawy menopauzy oraz andropauzy
• poprawia sprawność seksualną u mężczyzn
Propolis - posiada właściwości podobne do miodu. Propolis jest dosyć często stosowany w lecznictwie w postaci maści, kremów, kropli oraz sprayów. Można go stosować w przypadku infekcji gardła, zaburzeń żołądkowych, czy też zmian skórnych.