Ziarno konopi należy do superfoods, czyli żywności bardzo bogatej w wiele składników odżywczych.
Co zawiera ziarno konopne?
Ziarno konopi to bogactwo kwasów omega – 3, omega – 6 oraz aminokwasów.
Źródła kwasów omega
Kwasy omega – 3 oraz omega – 6 należą do tak zwanych NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), które nie mogą być syntetyzowane w naszym organizmie. Musimy dostarczać je z pożywieniem.
Źródłem kwasów omega 3 jest tłuszcz pochodzący z ryb i zwierząt morskich żywiących się planktonem lub rybami, a także różnorodne owoce morze i glony. Bogatym źródłem jest także olej lniany. Jednak według badań wciąż najcenniejszy jest olej ekstrahowany z wątroby rekina tasmańskiego [1].
Źródłem kwasów omega 6 są z kolei głównie oleje roślinne, a w szczególności olej wiesiołkowy, ogórecznikowy oraz konopny. Bogatym źródłem kwasów omega 6 jest także czarna porzeczka.
Rodzaje kwasów omega
Do kwasów omega 3 zaliczamy:
-
kwas alfa- linolenowy (ALA) – olej lniany zawiera aż 56,93 % ALA
-
kwas eikozapentaenowy (EPA) – duża ilość występuje w tłuszczu ryb
Do kwasów omega 6 zaliczamy:
-
kwas linolowy (LA) – w oleju słonecznikowym znajduje się 70% LA, a w wiesiołkowym 67% LA
-
kwas gamma – linolenowy (GLA) – duża zawartość znajduje się w oleju wiesiołkowym, ogórecznikowym, konopnym oraz czarnej porzeczce
Rola kwasów omega
Kwasy omega są szczególnie potrzebne dzieciom, młodzieży oraz osobom starszym. Wpływają bowiem na prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego.
Największą rolę odgrywa tutaj kwas DHA. To on stymuluje wzrost komórek nerwowych. Kwas DHA występuje w dużym stężeniu w siatkówce oka oraz niektórych obszarach mózgu. Jest elementem budulcowym błon komórkowych czopków i pręcików siatkówki oka, które odpowiadają za widzenie nocne oraz barwne. Niemowlęta najwięcej DHA otrzymują wraz z mlekiem matki. Dzieci odżywiane mlekiem bogatym w kwasy omega lepiej się rozwijają pod względem psychoruchowym i mają lepszą ostrość widzenia. Mieszanki mlekozastępcze także zawierają DHA. W zasadzie dla prawidłowego rozwoju mózgu dziecka, kobiety ciężarne już od II trymestru ciąży powinny zażywać preparaty zawierające kwas DHA.
Ponieważ wraz z wiekiem spada aktywność enzymu biorącego udział w syntezie kwasu DHA, osoby starsze są narażone na zaburzenia funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego. Dla nich suplementacja kwasów omega jest szczególnie ważna. Ponieważ osoby starsze zwykle zażywają już dużo tabletek, to dobrym rozwiązaniem dla nich będzie spożywanie oleju bogatego w kwasy omega lub dodanie do jedzenia ziaren konopi.
Kwas GLA (omega 6 ) pełni głównie funkcję naprawczą oraz wzmacniającą dla skóry. Stosowany zewnętrznie w postaci kremów oraz maści przechodzi do warstwy rogowej naskórka i wypełnia przestrzeń międzykomórkową. Podany doustnie przechodzi do skóry właściwej i zapobiega utracie wody. Kwasy omega 6 chronią skórę przed działaniem bakterii, toksyn, grzybów i alergenów. Są szczególnie polecane osobom cierpiącym na AZS, łuszczycę czy też egzemę. Regularne zażywanie kwasów omega 6 poleca się również wszystkim, którzy pragną zachować zdrowy oraz młody wygląd skóry.
Kwas EPA wpływa głównie na układ sercowo – naczyniowy regulując poziom krzepliwości oraz łagodząc stany zapalne. Jego niedobór może doprowadzić do zaburzeń hormonalnych, wzrostu złego cholesterolu we krwi oraz rozwoju miażdżycy.
Ziarno konopi jako bogactwo kwasów omega można spożywać w różnych postaciach.
-
Ziarno konopi niełuskane surowe – można spożywać bezpośrednio jako dodatek do kanapek, sałatek, wypieku chleba lub zmielić na mąkę (można zastąpić nią 15 % zwykłej mąki). Posiada twardą łupinę.
-
Ziarno konopi prażone – posiada intensywniejszy, orzechowy smak. Może być dodawane do sałatek, jogurtów, zup oraz deserów.
-
Ziarno konopi łuskane – pozbawione jest zewnętrznej łupiny, ma miękką konsystencję oraz delikatny orzechowy smak. Zastosowanie jak wyżej. Idealny do sałatek, jogurtów i deserów.
-
Olej konopny z nasion konopi. W postaci płynnej można spożywać go bezpośrednio lub dodać do sałatek. Z powodzeniem może zastąpić każdy olej w kuchni, trzeba jedynie pamiętać, iż olej konopny nie nadaje się do smażenia! Aby zachował walory odżywcze oraz smakowe może być spożywany jedynie na zimno.
Kilka pomysłów jak wykorzystać ziarno konopi w kuchni?
-
Muffinki – wybierz swój ulubiony przepis. Surowe ziarno konopi zmiel na mąkę. 15% ilości mąki pszennej z przepisu zamień na mąkę konopną. Dodatkowo, muffinki możesz posypać łuskanym ziarnem konopi.
-
Pożywne kanapki – przygotuj ulubione kanapki, a następnie posyp je łuskanym ziarnem konopi. Świetnym dodatkiem będą także kiełki.
-
Sałatki – przygotuj ulubioną sałatkę. Najlepiej sprawdzą się proste sałatki z surowych warzyw np. sałata, ogórek, papryka itp. Dopraw je do smaku i polej olejem konopnym.
-
Desery i smoothie. W zasadzie każdy deser oraz ulubione smoothie można posypać łuskanym ziarnem konopi.
-
Kruche ciasteczka – ziarnami konopi możesz zastąpić ziarna sezamu, słonecznika lub orzechy.
Źródła:
[1] E. Materac, Z. Marczyński, K. H. Bodek. Rola kwasów tłuszczowych omega – 3 o omega – 6 w organizmie człowieka.