Jesień to czas wzmożonych zachorowań i początek długiego sezonu grypowego, który potrwa aż do marca. Warto przygotować organizm na ten trudniejszy czas.
Na choroby przeziębieniowe narażone są szczególnie dzieci, które jeszcze maja niezupełnie wykształconą odporność, osoby starsze, u których odporność zmalała ale także aktywni dorośli.
Odporność zależy od aktywności fizycznej, liczby i rodzaju odbytych szczepień, zróżnicowanej diety, kontaktu z osobami chorymi. Duży wpływ na odporność ma higiena ciała, m. in.:
- częste mycie rąk, zwłaszcza po wyjściu z toalety, przed każdym posiłkiem, po powrocie do domu,
- mycie zębów, korzystanie z nici dentystycznych, płynów do płukania jamy ustnej. Nieleczone stany zapalne są przyczyną osłabionej odporności.
- należy również dbać o czystość w pomieszczeniach, częste ich wietrzenie, częstą zmianę pościeli.
Aktywność fizyczna a zwłaszcza ruch na świeżym powietrzu sprzyjają budowaniu odporności. Zaleca się przynajmniej pół godziny aktywności dziennie lub godzinę co drugi dzień. U podstaw najnowszej piramidy żywieniowej jest właśnie….. aktywność fizyczna.
Odpowiednio zbilansowana dieta pozwoli wytworzyć naszemu organizmowi niezbędne mechanizmy obronne. Dieta powinna dostarczyć nam energii oraz wszystkich składników odżywczych. Powinna ona zawierać m.in.:
- pełnoziarniste artykuły zbożowe;
- białko pochodzenia zwierzęcego (ryby, nabiał, jaja, mięso) lub roślinnego (np. rośliny strączkowe);
- duże ilości warzyw i owoców.
Powinniśmy odżywiać się regularnie, w równych odstępach czasowych, zjadając niewielkie porcje aby uregulować metabolizm.Warto sięgać po produkty, które pozytywnie wpływają na odporność, są nimi m.in.: cebula, czosnek, kiszone ogórki, kapusta, ryby, fermentowane produkty mleczne np. jogurt naturalny, kefir.
Z przypraw pożyteczne dla odporności są kurkuma, imbir, oregano, tymianek, anyż, goździki, cynamon, rozmaryn, pieprz cayene, chili.
Niekiedy z powodu np. osłabienia czy niedoborów dietetycznych spowodowanych zbyt jednolitą dietą lub słabej jakości produktami żywnościowymi potrzebna jest suplementacja.
Do suplementów podnoszących odporność należą:
- Beta-glukan - rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz podnosi odporność, aktywując komórki układu immunologicznego.
- Laktoferyna - białko naturalnie występujące w mleku matki a także w różnych wydzielinach organizmu (pot, łzy, ślina). Stoi na straży przed drobnoustrojami chorobotwórczymi wnikającymi do organizmu. Wykazuje m.in. działanie poprawiające odporność, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne.
- Witamina D- jej synteza spada w miesiącach zimowych ze względu na słabą ekspozycję na słońce;
- Witamina C- zwłaszcza pozyskiwana z naturalnych źródeł np. z rokitnika (Sok z rokitnika, Olejek z rokitnika), z dzikiej róży;
- DHA- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ważne dla odporności, układów krążenia i nerwowego dostępne w preparatach np. Omegamed, Ecomer;
- Tran- zawiera witaminy A,D,E oraz kwasy Omega 3;
- Magnez;
- Żelazo;
- Wapń;
- Preparaty czosnkowe;
- Preparaty z aloesem;
- Preparaty wielowitaminowe;
- Olej z wątroby rekina;
- Prebiotyki i probiotyki;
- Inozyna.