Producent:
MCNEIL AB
Postać:
Guma do żucia
Dawka:
2 mg
Opakowanie:
105 sztuk
Skład:
1 kostka gumy zawiera jako substancję czynną 2mg nikotyny - w postaci kompleksu żywicy nikotynowej 20% oraz substancje pomocnicze.
Działanie:
Łagodzi głód nikotyny i objawy wynikające z odstawienia nikotyny. Podczas żucia Guma NICORETTE, uwalnia do organizmu kontrolowaną ilość nikotyny, która pomaga w przełamaniu potrzeby sięgnięcia po papierosa i zwalcza symptomy związane z rzuceniem palenia. Prawidłowe korzystanie z Gumy NICORETTE dwukrotnie zwiększa szanse rzucenia palenia w stosunku do samodzielnego działania.
Wskazania:
W leczeniu uzależnienia od wyrobów tytoniowych u palaczy tytoniu zdecydowanych na rzucenie nałogu.
Ostrzeżenia:
Czkawka, zgaga, podrażnienia jamy ustnej i żołądka.
Sposób użycia:
Aby najlepiej korzystać z Gumy NICORETTE można stosować odpowiednie techniki żucia: Żuj gumę powoli do momentu poczucia smaku. Następnie przerwij żucie i zatrzymaj gumę między dziąsłem i policzkiem. Czynność tę należy powtarzać przez 30 minut. Guma do żucia zacznie uwalniać nikotynę, która będzie następnie wchłaniana przez błonę śluzową jamy ustnej. Gdy smak zacznie zanikać, można sięgnąć po kolejną Gumę NICORETTE.
Dawkowanie
Dorośli i osoby w podeszłym wieku: należy przyjąć 1 kostkę gumy, gdy poczuje się chęć zapalenia papierosa. Dawkę należy dostosować indywidualnie w zależności od stopnia uzależnienia: osoby słabo uzależnione - guma 2 mg, osoby bardzo uzależnione (powyżej 20 papierosów na dobę) lub osoby, które nie zaprzestały palenia tytoniu po zastosowaniu gumy w dawce 2 mg - guma 4 mg, zwykle stosuje się 8-12 gum na dobę. Dobowa dawka preparatu nie może przekroczyć 24 gum. Należy przyjmować stałą ilość gum przez 3 miesiące, a następnie stopniowo zmniejszać o 1 kostkę gumy dziennie w pierwszym tygodniu i o kolejną w następnym. Kurację należy przerwać, kiedy dawka zmaleje do 1 lub 2 gum na dobę. Nie należy stosować gumy dłużej niż 12 miesięcy, jednak niektórzy ekspalacze tytoniu wymagają dłuższego okresu leczenia. Gumę należy żuć dokładnie i powoli przez 30 minut, zwalniając gdy smak się wzmocni i przyspieszając z powrotem gdy smak zaniknie.