Postać
Olejek eteryczny
Opakowanie
Szklana buteleczka 10ml
Działanie
Olejek cynamonowy ma wszechstronne zastosowanie. Ten naturalny stosuje się w celach pielęgnacyjnych, ale również leczniczych. Najczęściej korzystają z niego pacjenci, u których zdiagnozowano chorobę grzybiczą, na przykład w jamie ustnej. Olejek cynamonowy działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, jest doskonałym antyoksydantem.
Olejek cynamonowy zalecany jest w leczeniu choroby wrzodowej i innych w obszarze układu pokarmowego (np. zespół jelita wrażliwego, przewlekłe biegunki, wzdęcia)
Dodawany jest do przeróżnych preparatów kosmetycznych o działaniu wygładzającym i ujędrniającym. Wykazuje doskonałe działanie antycellulitowe. Uważane jest, że olejek cynamonowy spowalnia proces starzenia się skóry.
Olejek pomaga w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych, łagodzi kaszel, katar i chrypkę, oraz wspomaga odporność.
Ze względu na działanie przeciwbólowe rekomendowany jest w stanach reumatoidalnych.
Specyficzny aromat cynamonu cieszy się dużą popularnością. Stosowany jest w przeróżnych perfumach, balsamach, kremach, jak również maściach rozgrzewających i przeciwbólowych. Odstrasza owady, szczególnie komary.
Wskazania
Zalecany w przeziębieniu, kaszlu, grypie, infekcji, infekcjach wirusowych, dla złagodzenia ich objawów, zalecany w stanach reumatoidalnych dla złagodzenia odczuwalnego bólu, w celach kosmetycznych, dla pielęgnacji skóry, jako odświeżacz powietrza i ochrona przed insektami
Sposób użycia
• Kąpiel: 3-6 kropli do wanny napełnionej ciepłą wodą
• Masaż: 2 krople olejku eterycznego na łyżkę bazowego olejku do masażu
• Jako składnik środków kosmetycznych: kilka kropli warto dodać do balsamu, kremu odżywczego, peelingu, oliwki
• Aromatyzacja pomieszczeń: przez nawilżacze i rozpylacze (5 kropli na 1 litr wody)
Ostrzeżenia
Olejek cynamonowy to produkt do użytku zewnętrznego! Należy trzymać go z dala od dzieci. Przed zastosowaniem warto przeprowadzić próbę uczuleniową. Nie powinny go stosować kobiety w ciąży.
Skład
Olejek cynamonowy, aldehyd cynamonowy, flawonoidy