Obecnie, wiele osób zmaga się z dolegliwościami w obrębie stawów. Dotyczy, to szczególnie stawów kolanowych. Cierpią zarówno osoby młode jak i osoby w podeszłym wieku. Najczęstsze dolegliwości, to: ból, sztywność, blokowanie stawu, obrzęk oraz rozwijający się stan zapalny. Przyczyną jest często nieodpowiedni styl życia.
Czynniki ryzyka to:
- siedzący tryb życia
- nadwaga, znacznie obciąża stawy
- nadmierny wysiłek fizyczny (sporty wyczynowe i zawodowe)
- zaburzenia hormonalne
- choroby kręgosłupa
- podeszły wiek
O ile na wiek oraz wystąpienie niektórych chorób nie mamy wpływu, to jeśli chodzi o aktywność fizyczną, odpowiednią dietę i utrzymanie prawidłowej wagi, dużo zależy tylko od nas. Dbając o swoje zdrowie, można w znaczący sposób poprawić kondycję stawów.
Dieta
W przypadku dolegliwości stawowych należy zmniejszyć ilość produktów zwierzęcych (tłuste mięsa, szynki, masło, smalec itp.). Produkty te, generalnie nie należą do najzdrowszych, a ich nadmierna konsumpcja przyczynia się do rozwoju nadwagi, bardzo szkodliwej dla stawów.
Ważną grupę produktów stanowią, także pokarmy bogate w składniki niezbędne do budowy i odżywiania stawów takie jak wapń, witamina D, fosfor, witamina C, cynk, kwas hialuronowy oraz kolagen. Sama witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu.
W przypadku zapalenia stawów warto zwrócić uwagę na składniki o właściwościach przeciwzapalnych. Należą do nich produkty bogate w kwasy omega oraz przeciwutleniacze (witaminę A, C oraz E). Kwasy omega występują głównie w tłuszczach rybich (makrela, sardynka) oraz olejach (lniany, olej z czarnuszki, olej z wiesiołka). Antyoksydanty występują głównie w warzywach i owocach.
Kolagen kolagenowi nierówny
Kolagen to białko oraz niezbędny budulec stawów, kości, ścięgien, a także skóry. Na rynku jest dostępnych wiele preparatów zawierających kolagen. Nie każdy jednak wie, iż jest 12 rodzajów kolagenu. Każdy z nich występuje w innej części ciała i wykazuje nieco inne zastosowanie. Najważniejsze są pierwsze dwa typy.
Kolagen typu pierwszego – najbardziej powszechny. Występuje w ścięgnach, kościach, bliznach, skórze, tkance podskórnej oraz w kościach.
Kolagen typu drugiego – występuje w chrząstkach stawowych.
Preparaty z kolagenem powinno się zażywać przez okres minimum 3 miesięcy. Warto sięgać po produkty, zawierające hydrolizowany kolagen. Kolagen hydrolizowany oznacza „rozbity przez wodę” ,co zwiększa jego wchłanialność oraz powinowactwo do białek w naszym organizmie. Działanie takiego kolagenu jest znacznie lepsze.
Glukozamina z chondroityną
Glukozamina jest składnikiem nie tylko chrząstki, ale także płynu maziowego. Dzięki glukozaminie stawy są sprężyste i giętkie.
Chondroityna podobnie jak glukozamina wchodzi w skład chrząstki stawowej. Chondroityna odpowiada za wytrzymałość mechaniczną stawów (odporność na nacisk oraz urazy).
Wyciąg z dzikiej róży
Wyciąg z dzikiej róży jest bogaty w witaminę C oraz substancję o nazwie galaktolipid. Związek ten, wykazuje działanie przeciwzapalne oraz poprawia ruchomość stawów. Wyciąg z dzikiej róży to w zasadzie jedyny ziołowy produkt o udowodnionej skuteczności w przypadku problemów ze stawami (sztywność oraz toczący się stan zapalny).
Należy zwrócić uwagę, iż owoce przemrożone lub przegrzane nie zawierają już dobroczynnych składników, dlatego wszelkie przetwory oraz herbaty nie będą wykazywały żadnego działania.
Dostawowe iniekcje
Pewną poprawę, mogą przynieść dostawowe iniekcje z kwasem hialuronowym. O ich podaniu powinien zadecydować lekarz. Iniekcje wykazują działanie, tak długo jak są podawane. Trzeba je więc, regularnie powtarzać.
Składniki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym
Tutaj dominuje kadzidłowiec (Boswellia Serrata) – wykazuje silne właściwości przeciwzapalne. Może przyczyniać się do redukcji obrzęków oraz zmniejszać bóle reumatoidalne.
Preparaty: Artresan Efekt, Olimp Arthroblock Forte, Olimp Arthrobock
Maści, kremy, żele…..
Zwykle zawierają składniki przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Żele dodatkowo dają uczucie chłodzenia, co przynosi znaczną ulgę.