Postać
Kaszka
Opakowanie
200g
Wskazania
Dla niemowląt od 6. miesiąca życia.
Sposób użycia
- Wodę przegotować i ostudzić do temperatury 50°C.
- Do miseczki odmierzyć odpowiednią porcję proszku (według tabeli).
- DO proszku dodać zalecaną objętość wody (według tabeli) i zamieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Zawsze należy sprawdzać temperaturę posiłku przed podaniem.
Tableta żywienia
Wiek dziecka
|
kaszka w (g)
|
woda w (ml)
|
Porcja gotowego posiłku (g)
|
po 6. miesiącu
|
50g (4-5 łyżek stołowych)
|
155
|
200
|
po 8. miesiącu
|
55g (5-6 łyżek stołowych)
|
170
|
200
|
Podane ilości są wartościami orientacyjnymi i mogą się różnić w zależności od wieku i apetytu dziecka.
Skład
Odtłuszczone mleko w proszku (25%), pełnoziarnista mąka pszenna (16%), laktoza, maltodekstryna, oleje roślinne (sojowy, kokosowy, słonecznikowy, palmowy, emulgator: lecytyna sojowa), proszek bananowy*(6%), mąka kukurydziana (4%), mąka ryżowa (3%), mąka owsiana (3%), mąka jęczmienna (3%), fruktooligosacharydy, witamina C, witamina E, niacyna, witamina A, kwas pantotenowy, witamina D, witamina B6, ryboflawina, tiamina, witamina B12, witamina K, kwas foliowy, biotyna, węglan wapnia, glukonian cynku, pirofosforan żelaza.
Bez dodatku cukru, aromatów, konserwantów.
Średnia zawartość
|
|
100g proszku
|
w porcji (200g gotowej kaszki)
|
Wartość energetyczna
|
kJ kcal
|
1703 404
|
852 202
|
Tłuszcz, w tym: Kwasy tłuszczowe nasycone
|
g g
|
8,9 4,3
|
4,5 2,2
|
Węglowodany, w tym: Cukry
|
g g
|
65,4 29,5
|
32,7 14,8
|
Błonnik
|
g
|
7,7
|
3,9
|
Białko
|
g
|
11,8
|
5,9
|
Sól
|
g
|
0,25
|
0,13
|
Witamina A
|
μg
|
375 (93%)*
|
188 (47%)*
|
Witamina E
|
mg
|
3,6
|
1,8
|
Witamina D
|
μg
|
7,5 (75%)*
|
3,8 (38%)*
|
Witamina C
|
mg
|
40,0 (160%)*
|
20,0 (80%)*
|
Tiamina
|
mg
|
0,70 (140%)*
|
0,35 (70%)*
|
Ryboflawina
|
mg
|
0,60 (75%)*
|
0,30 (37%)*
|
Niacyna
|
mg
|
6,9 (76%)*
|
3,5 (38%)*
|
Witamina B6
|
mg
|
0,60 (85%)*
|
0,30 (42%)*
|
Kwas foliowy
|
μg
|
70,0 (70%)*
|
35,0 (35%)*
|
Witamina B12
|
μg
|
0,50 (71%)*
|
0,25 (35%)*
|
Biotyna
|
μg
|
15,0
|
7,5
|
Kwas pantotenowy
|
mg
|
3,0
|
1,5
|
Witamina K
|
μg
|
10,0
|
5,0
|
Sód
|
mg
|
100
|
50,0
|
Wapń
|
mg
|
350 (87%)*
|
175 (43%)*
|
Żelazo
|
mg
|
6,5 (108%)*
|
3,3 (55%)*
|
Cynk
|
mg
|
5,0 (125%)*
|
2,5 (62%)*
|
Fosfor
|
mg
|
300
|
150
|
Dodatkowe informacje żywieniowe
|
|
100g proszku
|
1 porcja = 200g
|
Fruktooligosacharydy
|
g
|
2,7
|
1,4
|
* naturalna zawartość
** % RWS referencyjna wartość spożycia zgodnie z przepisami UE
Ostrzeżenia
Nie podawać w przypadku alergii na mleko krowie, nietolerancję laktozy, galaktozemię lub zaburzenia wchłaniania glukozy-galaktozy.