Postać
Proszek (smak neutralny)
Opakowanie
Puszka 400g
Działanie
Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego, niekompletny pod względem odżywczym, oparty na rozpuszczalnych białkach o neutralnym smaku. Przeznaczony do postępowania dietetycznego u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko i/lub zmniejszonym spożyciem białka.
Wskazania
Dla osób niedożywionych lub z ryzykiem niedożywienia, osoby ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko w swojej diecie, np. u pacjentów:
- z trudno gojącymi się ranami, odleżynami
- w okresie rekonwalescencji
Sposób użycia
Do zimnych płynów lub przygotowanych posiłków (pikantnych, słodnik) dodać proszek bezpośrednio, ciągle mieszając. Do gorących napojów proszek należy najpierw rozpuścić w małej ilości zimnego płynu.
Na 150 ml płynu lub 150 g potrawy należy dodać 10 - 15 g proszku (2 - 3 łyżki stołowe). Ilość należy dostosować do wieku, potrzeb oraz stanu pacjenta.
*1 łyżka stołowa odpowiada około 5 g produktu
Skład
Białka mleka, emulgator (lecytyna sojowa), substancja przeciwzbrylająca (E341)
Wartość odżywcza
|
|
100g
|
5g*
|
Wartość energetyczna
|
kJ kcal
|
1575 371
|
79 19
|
Tłuszcz
|
g
|
1,0
|
0,05
|
w tym:
|
|
|
|
Kwasy tłuszczowe nasycone
|
g
|
< 0,9
|
-
|
Węglowodany
|
g
|
0,5
|
0,03
|
W tym:
|
|
|
|
Cukry
|
g
|
0,5
|
0,03
|
Laktoza
|
g
|
<0,5
|
-
|
Błonnik
|
g
|
0
|
0
|
Białko
|
g
|
90
|
4,5
|
Sól
|
g
|
0,10
|
0,005
|
Składniki mineralne
|
|
|
|
Sód
|
mg
|
<40
|
<2,0
|
Potas
|
mg
|
<40
|
<2,0
|
Wapń
|
mg
|
1400
|
70
|
Fosfor
|
mg
|
740
|
37
|
Posiada niską zawartość sodu, potasu i tłuszczu. Nie zawiera glutenu, nie zawiera puryn.
Uwagi
Stosować pod kontrolą lekarza. Odpowiedni dla dzieci powyżej 3. roku życia. Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia. Do podawania doustnego lub przez zgłębnik. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.