Postać
Kapsułki roślinne
Opakowanie
60 szt.
Działanie
Żurawina wielkoowocowa zawiera największą jednostkowo ilość fitozwiązków w porównaniu z innymi żurawinami występującymi w przyrodzie. Naturalna witamina C zapewnia świeżość i aktywność żurawiny na stałym poziomie. Każda kapsułka żurawiny wielkoowocowej dostarcza tyle fitozwiązków żurawinowych ile znajduje się w 1 szklance soku ze świeżych żurawin. Taka ilość jest konieczna do odczucia obecności aktywnych fitozwiązków żurawinowych w organizmie, a szczególnie w drogach moczowych i gwarantuje w pełni skuteczne działanie żurawiny w organizmie.
INFEKCJE DRÓG MOCZOWYCH
Najbardziej na infekcje dróg moczowych narażone są kobiety, (mężczyźni zapadają na tą przypadłość ośmiokrotnie rzadziej). Z badań wynika, iż niemal 30% kobiet w swoim życiu doznaje zapalenia dróg moczowych. Infekcje dróg moczowych wywołują najczęściej bakterie Escherichia Coli (E.Coli). Osadzają się one w drogach moczowych gdzie powodują stany zapalne. Żurawina przynosi również tak bardzo potrzebną pomoc osobom z założonym cewnikiem lub z zaburzeniami neurologicznymi (np. po udarze, wylewie czy urazie kręgosłupa) gdzie ryzyko powstania infekcji jest bardzo duże. W przypadku skłonności do infekcji dróg moczowych zaleca się przyjmowanie żurawiny w celu zapobiegania ewentualnym ich nawrotom.
CHOROBY SERCA
Flawonoidy występujące w żurawinie są bardzo podobne do tych występujących w czerwonym winie. Badania potwierdziły, że spożywanie żurawin daje doskonałe efekty w zapobieganiu chorobom serca. Związki zawarte w żurawinie powstrzymują tworzenie się zakrzepów i mają korzystny wpływ na rozszerzenie się naczyń krwionośnych. Posiadają one również właściwości zapobiegające utlenianiu się cholesterolu, co zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychania się naczyń krwionośnych.
CHOROBY WRZODOWE
Przeprowadzone badania ujawniły, iż substancje zawarte w żurawinie mogą powstrzymywać niektóre bakterie wywołujące choroby wrzodowe od osadzania się na ściankach układu trawiennego. Zaobserwowano, iż żurawina posiada właściwość powstrzymywania osadzania się bakterii Helicobacter pylorii na śluzie żołądka.
CHOROBY DZIĄSEŁ
Szereg badań wykazało, iż wyciąg z żurawiny zmniejsza o 60% osadzanie się na dziąsłach najczęściej spotykanych bakterii w jamie ustnej. Redukuje to ilość szkodliwych bakterii.
Wskazania
• Układ moczowy - żurawina pomaga skutecznie zwalczać infekcje dróg moczowych.
• Układ krążenia- działa przeciwmiażdżycowo.
• Paradentoza i choroby dziąseł - redukuje skutecznie ilość szkodliwych bakterii w jamie ustnej.
• Układ trawienny - stosowana jest w profilaktyce chorób wrzodowych ponieważ zmniejsza przyczepność. Helikobakter pylori do błony śluzowej żołądka.
Sposób użycia
Osoby dorosłe od 1 do 2 kapsułek dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.
Ostrzeżenia
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Przechowywanie
Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Skład
Żurawina (sproszkowany wyciąg z owoców), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; Witamina C (kwas L-askorbinowy), substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych.
Produkt bezglutenowy, nie zawiera pszenicy, cukrów, soli, skrobi, produktów mlecznych, drożdży, soi, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników.