Postać:
Sok
Opakowanie:
Butelka 500 ml
Skład:
Sok z pokrzywy 99,8% kwas cytrynowy
Działanie:
Pokrzywa dostarcza dużych ilości żelaza, krzemu, wapnia, manganu, potasu, magnezu, miedzi, cynku, a także witaminy C, B2, K, prowitaminę A (karoten). Zawiera także kwasy organiczne (pantotenowy i mrówkowy), garbniki, chlorofil, białko, flawonoidy, olejki eteryczne. Systematyczne picie soku z pokrzywy wyraźnie zwiększa wydalanie z moczem chlorków, mocznika i innych szkodliwych produktów przemiany materii, oczyszczając tym samym krew z toksyn i wzmacnia nerki. Działa przeciwkrwotocznie, obniża ciśnienie krwi, zaleca się sok z pokrzywy w przypadku leczenia uszkodzeń miąższu wątroby, kamicy moczanowej, dny, a także w zapobieganiu drobnym krwawieniom z naczyń włosowatych w przewodzie pokarmowym, przy niskim poziomie hemoglobiny i niedoborach czerwonych ciałek krwi (anemia). Preparat podnosi poziom żelaza. Pobudza czynność wydzielniczą trzustki oraz leczenie chorób przyzębia. Kwas pantotenowy, którego duże ilości zawarte są w pokrzywie, sprawia, że sok wykazuje właściwości przeciwzapalne, przyspieszające regenerację tkanek, wykorzystywany jest do leczenia oparzeń, owrzodzeń podudzi, ropnych schorzeń skóry, w kuracjach związanych z wypadaniem włosów, jako środek przeciwbiegunkowy oraz lek wykrztuśny przy schorzeniach dróg oddechowych. Pomaga oczyszczać naczynia z cholesterolu. Poprawia pracę wątroby, śledziony, trzustki. Przywraca właściwy apetyt. Bardzo wskazany dla włosów kruchych, żeby kompleksowo zadbać o stan włosów, aby były silne należy zawsze dbać o odpowiedni poziom pierwiastków w organizmie (m.in. krzem, magnez, żelazo, cynk).
Wskazania:
Pokrzywa poprawia kondycję skóry oraz włosów, szczególnie skłonnych do przetłuszczania się i wypadania.Zawarte w pokrzywie związki posiadają właściwości moczopędne oraz oczyszczają układ trawienny.
Sposób użycia:
Przed użyciem wstrząsnąć. Osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może się nieznacznie różnić kolorem i smakiem w zależności od partii. Po otwarciu spożyć w ciągu 21 dni, przechowywać w lodówce.