Postać
Kapsułki
Opakowanie
20 szt.
Działanie
Kapsułki Lacidofil zawierają szczepy bakterii kwasu mlekowego: Lactobacillus rhamnosus R0011, Lactobacillus helveticus R0052. Preparat przeciwdziała zaburzeniom mikroflory przewodu pokarmowego w trakcie i po antybiotykoterapii, zapobiega biegunce podróżnej oraz wspomaga leczenie podczas i po antybiotykoterapii oraz nawracającego rzekomobłoniastego zapalenia okrężnicy.
Wskazania
Wspomaganie mikroflory układu trawiennego, zapobieganie biegunkom podróżnym i po antybiotykach.
Sposób użycia
Zapobieganie zaburzeniom mikroflory przewodu pokarmowego w trakcie i po antybiotykoterapii, zapobieganie biegunce podróżnych:
• Dzieci w wieku poniżej 4 lat - 1 kapsułka na dobę
• Dzieci w wieku od 4 do 12 lat - od 1 do 2 kapsułek na dobę
• Dorośli i młodzież w wieku powyżej 12 lat - 1 kapsułka trzy razy na dobę
Należy stosować przez min. 10 dni.
Leczenie wspomagające w trakcie i po antybiotykoterapii, nawracające rzekomobłoniaste zapalenie okrężnicy:
• Niemowlęta - 1 kapsułka na dobę
• Dzieci w wieku od 1 do 4 lat - 1 kapsułka dwa razy na dobę
• Dzieci w wieku od 4 do 12 lat - 1 kapsułka trzy razy na dobę
• Dorośli i młodzież w wieku powyżej 12 lat - od 1 do 2 kapsułek trzy razy na dobę
Należy stosować przez min. 14 dni.
Ostrzeżenia
Lacidofil nie należy stosować:
- w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników,
- w przypadku potwierdzonej alergii na białko mleka krowiego lub soję,
- przy niedoborze laktozy (typu Lapp) lub sacharozy-izomaltazy,
- w przypadku dziedzicznej nietolerancji galaktozy,
- w zaburzeniach związanych z nietolerancją fruktozy,
- w zespole złego wchłaniania glukozy-galaktozy.
Przechowywanie
Lek należy przechowywać w miejscu niewidocznym i niedostępnym dla dzieci. Lek należy przechowywać w lodówce (2ºC- 8ºC).
Lek można przechowywać poza lodówką (w temperaturze poniżej 25°C) przez 14 dni. Po tym czasie niezużyty lek należy wyrzucić. Lek przechowywany poza lodówką nie może być ponownie umieszczony w lodówce.
Skład
Jedna kapsułka zawiera 2x10 9 CFU* bakterii kwasu mlekowego: Lactobacillus rhamnosus R0011, Lactobacillus helveticus R0052. Pozostałe składniki to: kwas askorbowy, magnezu stearynian, maltodekstryna, żelatyna.
*CFU- jednostka tworząca kolonię (ang. Colony Forming Unit).