Postać
Kapsułki
Opakowanie
60 szt.
Działanie
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Protego Maślan Sodu 300 to produkt zawierający 300 mg maślanu sodu, w tym 240mg kwasu masłowego. Preparat ma specjalistyczną postać mikrogranulatu sprawiając, że proces uwalniania kwasu masłowego odbywa się na całej długości jelita cienkiego i grubego.
Kwas masłowy stanowi podstawowy materiał energetyczny dla nabłonka przewodu pokarmowego, przez co jest zalecany do postępowania dietetycznego:
- w zaburzeniach mikroflory jelitowej
- w biegunkach po antybiotykoterapii
- przy nadwrażliwości jelit (zespół jelita drażliwego - IBS)
- w zakażeniach jelit i chorobach zapalnych błony śluzowej żołądka
- u chorych po leczeniu przeciwnowotworowym (m.in. w stanach zapalnych jelit po radioterapii)
- w niedoborach krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Wskazania
Maślan Sodu 300 wskazany jest do stosowania w przypadku choroby przewodu pokarmowego o charakterze przewlekłym.
Sposób użycia
- Dorośli - 1 kapsułka dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Zaleca się stosować przez okres co najmniej 3 miesięcy.
- Dzieci powyżej 7. roku życia - 1 kapsułka raz dziennie, najlepiej wieczorem.
Zaleca się stosować przez okres co najmniej 6 tygodni. Kapsułkę należy połknąć w całości (bez rozgryzania i wysypywania zawartości), popijając wodą. Przyjmować najlepiej w trakcie posiłku.
Ostrzeżenia
Produkt jest przyjmowany pod nadzorem lekarza oraz jest przeznaczony dla osób dorosłych i dzieci powyżej 7 roku życia. Produkt nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Nadwrażliwość (uczulenie) na którykolwiek ze składników preparatu. Nie stosować u dzieci z zaburzeniami połykania lub w przypadku, gdy połykanie kapsułek sprawia trudność. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Skład
Maślan sodu, maltodekstryna, kapsułka (hydroksypropylometyloceluloza, guma gellan), substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe kwasów tłuszczowych i dwutlenek krzemu.
Produkt może zawierać pochodne: zbóż zawierających gluten, soi, mleka.