CELIAKIA – kto tak naprawdę nie może jeść glutenu ?

Celiakia to choroba zapalna jelita cienkiego trwająca całe życie. Ma podłoże autoimmunologiczne i jest związana ze spożywaniem glutenu. Celiakia to choroba uwarunkowana genetycznie, często w pierwszej fazie mylona z zespołem jelita drażliwego.

Gluten należy do białek zbożowych. Występują one głównie w pszenicy, życie i jęczmieniu. Sporny jest negatywny wpływ białka, które występuje w owsie. Białka te, wywołują reakcję zapalną w jelicie cienkim. Prowadzi to z kolei do zniszczenia kosmków jelitowych, odpowiedzianych za prawidłowe wchłanianie wielu potrzebnych składników pokarmowych. Pojawiają się objawy niedożywienia oraz wiele innych dolegliwości.

Celiakii nie należy mylić z nietolerancją glutenu. Tylko 1 % osób z nietolerancją glutenu choruje na celiakię. W przypadku nietolerancji nie dochodzi do zniszczenia kosmków jelitowych. Objawy są podobne.

Jak rozpoznać celiakię?

Rozpoznanie choroby opiera się o:

  • Objawy kliniczne

  • Wykonanie testów serologicznych z krwi. Potwierdzenie obecności przeciwciał związanych z celiakią. Samo badanie nie wystarczy – może dać wynik fałszywie negatywny lub pozytywny.

  • Ocenę histologiczną (gastroskopia)

  • Poprawę po diecie bezglutenowej

WYKONANIE BADAŃ DIAGNOSTYCZNYCH JEST KONIECZNE PRZED WPROWADZENIEM DIETY BEZGLUTENOWEJ !!

Wprowadzenie diety bezglutenowej na własną rękę, może zamaskować objawy właściwej choroby i opóźnić jej leczenie, a także doprowadzić do wielu z tym związanych powikłań.

Niekontrolowana i nieuzasadniona dieta bezglutenowa może doprowadzić do wielu niedoborów witamin oraz składników mineralnych.

Objawy celiakii możemy podzielić na jelitowe oraz pozajelitowe.

Jelitowe (pokarmowe)

Pozajelitowe

Przewlekła biegunka

Skóra: pokrzywka, zapalenie naczyń, opryszczkowe zapalenie skóry

Ból brzuch

Oczy: zapalenie naczyniówki, tęczówki i ciała rzęskowego

Kał na krew utajoną dodatni

Serce: kardiomiopatia, zapalenie osierdzia

Wzdęcia

Nerki: nefropatia, zespół nerczycowy, kłębkowe zapalenie nerek

Brak apetytu

Wątroba: zapalenie wątroby, marskość wątroby

Nietolerancja laktozy – 30%

Stawy: zapalenie, ból,

Spadek masy ciała u dorosłych lub zahamowanie wzrostu u dzieci

 

Jama ustna: nawracające afty, próchnica, hipoplazja szpiku

 

Płuca: zapalenie płuc

 

Ginekologia: opóźnione dojrzewanie, bezpłodność, krótsza laktacja, niska masa urodzeniowa dziecka, zaburzenia potencji u mężczyzn

 

Hematologia: niedokrwistość, upośledzone wchłanianie żelaza i kwasu foliowego, niedobór wit. B 12, skaza krwotoczna

 

Neurologia i psychiatria: miopatia, padaczka, depresja, schizofrenia

 

Endokrynologia: osteoporoza/osteomalacja, choroby tarczycy, cukrzyca typu I, upośledzone wchłanianie wapnia

 

Leczenie

Leczenie choroby trzewnej opiera się na:

  • BARDZO ŚCISŁYM bezterminowym przestrzeganiu diety. Dieta musi być restrykcyjna. Jej nie przestrzeganie, może doprowadzić do rozwoju chłoniaków jelita cienkiego. Dieta bezglutenowa, prowadzi do normalizacji błony śluzowej dwunastnicy u 85% po 5 latach oraz 66% po 2 latach, a także do zaniku przeciwciał.

  • Suplementacji niedoborów witamin i składników mineralnych (wit. ADEK, B12, kwas foliowy, selen, cynk, żelazo, magnez)

  • Stosowaniu leków immunosupresyjnych

 

Jakie produkty spożywcze są zakazane ?

Osoby chorujące na celiakię powinny bezwzględnie unikać:

  • Mąki, kasz, skrobi ze zbóż europejskich (pszenica, żyto, jęczmień, ewentualnie owies)

  • Alkoholu – piwo, wódka, whisky. Dozwolone jest wino, arak i burbon.

  • Niektórych leków, np. ibuprofenu. Leki, które mogą zawierać gluten w otoczce.

  • Marcepanu, chałwy, chipsów, kiełków zbożowych, jogurtów smakowych, gumy do żucia, musztardy, sosów i koncentratów pomidorowych, wędlin podrobowych i wyrobów garmażeryjnych

Produkty oznaczone tym logo nie zawierają glutenu

Polecane produkty uzupełniające dla osób chorujących na celiakię:

SOLGAR : kwas foliowy, witamina B 12, żelazo, błonnik, witamina D, E oraz K, wapń, beta karoten.

Apteka "Pod Rózami", ul. Ogrodowa 40, 47-400 Racibórz, od 8:00 do 16:00 - tel. (32) 415 14 67, kontakt@aptekawsieci.pl. Wdrożenie i realizacja: SO-SOLUTIONS
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl